📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

Správná velikost trekových bot

Jak vybrat správnou velikost trekových bot

velikost-trekovych-bot

Trekovou obuv volte vždy větší. Sportovní ponožky mají zesílenou část na patě i prstech, noha během chůze v terénu mírně oteče a při chůzi z kopce vás nesmí tlačit prsty – chodidlo potřebuje mít prostor.
Proto si turistickou obuv zkoušejte ideálně odpoledne, kdy je noha po celém dni trochu oteklá. Použijte i ponožku, kterou budete nosit (v každém případě funkční, ideálně v kombinaci merino vlny a syntetiky)

Prsty se nesmí dotýkat přední části boty kvůli otlačeninám na nehtech a hrozí i poškození goretexové membrány. Špička by měla být dostatečně široká, aby mělo chodidlo v oblasti prstů dostatek prostoru (toto neplatí bez výjimek - např. u technických, nástupových bot by měla být noha v botě uchycena pevně pro lepší pohyb v nerovném a skalnatém terénu). 

Nutná je i dostatečná podpora klenby – stojí za to zvážit i využití speciálních outdoorových vložek do bot. S jejich výběrem rádi pomůžeme na základě proměření tvaru chodidla / klenby, které na prodejně provádíme. Platí současně i to, že trekové boty nesmí být příliš veliké – noha se v botě nesmí volně pohybovat. V takovém případě hrozí puchýře a odřeniny. A současně je třeba, aby treková bota poskytovala dostatečnou oporu. Za vhodnou velikost trekové boty se obecně považuje plus 0,5 až 1 cm u nízkých a plus 1 (až 1,5) cm u bot vysokých. Měřeno nad délku chodidla.

Ale v každém případě platí, že nejlepší je si boty vyzkoušet – protože velikost boty je jen jeden z parametrů při výběru – důležitá je i šířka nejen v oblasti špičky, ale i paty, výška v oblasti nártu, apod. Ideální je boty kompletně zavázat a nechat je minimálně 15 minut na noze – projít se v nich, zkusit sklon - především „z kopce“ (sklon ca 20°), nerovný terén (na prodejně máme pro tyto účely k dispozici terénní „polygon“) po této době ještě dotáhnout a chvíli pokračovat. Bota by neměla být v žádném místě „nepříjemná“ – platí, že co se takto objeví, se zpravidla po celodenním nošení ještě znásobí a bude to minimálně hodně obtěžovat.

A jak vlastně změřit délku chodidla?

1. Papír

Vezměte si velký arch papíru, rozhodně větší než je vaše chodidlo. Položte ho na zem ke zdi a stoupněte si na něj ve sportovních ponožkách, které budete v obuvi využívat. Vaše pata se musí dotýkat zdi a klenba nohy musí být rovnoměrně opřena o zem. Poproste někoho, aby vám změřil délku chodidla od paty až po konec palce u nohy – to je délka vašeho chodidla. Toto proveďte u obou chodidel, protože většina z nás má jedno chodidlo delší a je tedy třeba vybírat velikost boty podle něj.

2. Na prodejně

Na prodejně toto měření provedeme s pomocí jednoduché měrky – současně s tím změříme i jeho šířku a tvar spodní části (typ klenby).