📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

Péče o trekové boty

Jak pečovat o trekové boty

pece-o-trekove-botyChození po horách je radost, ale patří k tomu i starost – a to nejen péče o vaše nohy, ale i boty. Péči o vaší trekovou obuv rozhodně nepodceňujte. Čím lépe budete o boty pečovat, tím déle vám budou sloužit. A o to, jak věříme, vám jde nejvíc. Pravidelná péče by tedy měla být samozřejmostí. Znáte rčení, že když někomu teče do bot, tak je v úzkých? Vzpomeňte si na něj vždy, když vaše pohorky neošetříte. 

Trekové boty ošetřujte po každém použití, výjimkou mohou být krátké procházky za sucha. Určitě nechcete, aby vám vaši parťáci začali praskat či dokonce plesnivět. Ano, i to se může stát, když je nevyčistíte a jen tak uložíte např. do sklepa s myšlenkou, že je přeci budete potřebovat až za měsíc. Lehké běžecké boty jednoduše vyperete, ale to bohužel neplatí u pohorek, a to ani u textilních. Ale nebojte, není to nic složitého – k zajištění náležité péče vám postačí pouhý kartáč na boty, hadřík a příslušné přípravky. A trocha času. Tak jdeme na to!

Nejdřív vyčistit a umýt

Čistěte trekové boty po každém výletě. I když víte, že je brzy zase obujete – hromadění prachu a bláta na povrchu může negativně ovlivnit voděodolnost bot – a samozřejmě jejich prodyšnost. Nepotřebujete žádné speciální vybavení – postačí hadřík a kartáč (klidně starý kartáček na zuby). No a samozřejmě ideálně vlažná voda. Jen v případě nadměrně znečištěných bot použijte speciální čistící prostředky. Boty kompletně rozšněrujte a vyndejte vložku. Zvenku je omývejte navlhčeným hadříkem a nečistoty (bahno, trávu, kamínky, atd.) opatrně odstraňte kartáčem. Pokud se tkaničky nepodobají tkaničkám, odstraňte je a ručně vyperte, to samé můžete udělat s vložkou do bot.

Při treku se vám může dostat nečistota (bahno, prach, písek, jehličí apod.) i dovnitř boty. Ve většině případů bude stačit vyndat vložku a botu vyklepat – nečistota by totiž mohla poškodit vnitřek boty nebo ponožku. V případě většího znečištění (především od bahna), bude vnitřek boty třeba vymýt – ideální je vlažná voda a houbička na nádobí. Textilní vložky do bot je ideální vyprat v ruce. Kožené potom otřete vlhkou houbičkou.

Potom impregnovat

Impregnace je důležitý krok při „údržbě“ bot. Zpravidla se používá impregnační sprejobnoví se tím odolnost vůči vodě a nečistotám. Impregnace se může aplikovat, i když je bota ještě vlhká (nebo na botu už vyschlou - tady se raději podívejte, co doporučuje výrobce impregnace, kterou používáte). Impregnaci nastříkejte (z vzdálenosti cca 30 cm) na celý povrch boty, nezapomeňte přitom na švy a nerovná místa – impregnaci je třeba pečlivě nanést i tady. Pokud je třeba, využijte k rozetření impregnace hadřík.

Jak často impregnovat?
Pomocným ukazatelem je moment, kdy se na povrchu boty při kontaktu s vodou přestávají tvořit kapičky – materiál boty vodu začíná absorbovat. Bez ohledu nato, jestli boty myjete nebo ne. Také platí, že semiš se musí impregnovat častěji než jiné typy kůže. Důvodem, je to, že se na semišovém povrchu zachytávají nečistoty více než na hladkém povrchu. Nanesená impregnace pak potřebuje cca 24 hodin, aby správně fungovala

Pak nechat vyschnout

Umyté, vyčištěné a naimpregnované boty nechte důkladně vyschnout – a to přirozeným teplem, to mají nejraději. Boty nechte rozšněrované s vyndanou vložkou – tak budou usychat nejrychleji. Na teplo z krbu, topení, přímé slunce a další urychlující procesy protentokrát zapomeňte – toto materiálům bot rozhodně nesvědčí. Jejich povrchový materiál bude předčasně stárnout. Výjimkou jsou vzduchové vysoušeče bot, které poslouží také dobře. Pokud není zrovna teplo nebo potřebujete vysoušení urychlit, můžete dovnitř bot nacpat noviny nebo papírové utěrky – ty do sebe velice dobře nasají vlhkost. Náležité vysušení (bez vysoušeče) může trvat minimálně 24 hodin.

A nakonec kůži náležitě ošetřit

Toto se týká kožených trekových bot. Voda společně s nečistotami může kůži postupně zbavit jejích přirozených vlastností – především pružnosti. Pokud se tyto vlastnosti znovu neobnoví, kůže začne vysychat a může v konečném důsledku i popraskat. A to je neopravitelné poškození, které může výrazně zkrátit životnost boty.

Pro vyživení kůže se používají vosky a speciální vyživovací krémy. Na povrch je nanesete a rozetřete hadříkem nebo i prstem. Dbejte na to, aby vrstva byla vytvořena rovnoměrně po celé ploše. Právě proto je dobré použít prst, pod kterým perfektně nanášený materiál cítíte. Aplikujte klidně i na háčky nebo kovové kroužky pro tkaničky – odolnost vůči vodě zabrání jejich případnému rezavění.

Časté dotazy

1. Jaký prostředek zvolit?

V případě bot z hladké kůže je ideální vosk. Pokud máte boty z nubuku (tedy z broušené lícové kůže), můžete vosk použít také, ale buďte připraveni na to, že „zalepí“ povrch – bota už nebude tak sametová, jako když jste ji kupovali. Pomoci se tomu, alespoň částečně, dá vykartáčováním vosku z povrchu speciálním gumovým kartáčkem. V případě semiše dejte přednost speciálnímu krému, který povrch tolik nezalepí. Obnovení vzhledu i tady můžete pomoci kartáčkem, tady použijte jeho část s mosaznými vlákny. Pokud toto nechcete riskovat, potom semišové boty častěji pouze myjte a impregnujte. UPOZORNĚNÍ! V případě vosku platí to, že vám odstín boty o odstín ztmavne – buďte na to připraveni!

2. Jak často boty promazávat?

Záleží na tom, jak často boty používáte. Doporučení je aplikovat vosk nebo krém každé 2 – 3 výlety. A po každém výletě v dešti a mokru. Pokud boty používáte v suchu a teple, můžete interval ošetření prodloužit. 

A jak u kombinace kůže/syntetika nebo textilních bot? V případě lehčích turistických bot se na povrch využívá kombinace kůže s textilem – nebo čistě textilní materiály. A pokud se týká péče, měly by se mýt a čistit stejně pečlivě jako boty kožené. Na rozdíl od nich nevyžadují ošetření voskem a podobnými prostředky. Stačí na ně použít impregnaci ve spreji.