📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

Jak si vybrat trekové hole

trekove-holeAť už se chystáte na turistiku, nordic walking, horský běh nebo používáte sněžnice a skialpy, trekové hole jsou skvělým pomocníkem, a to hned z několika důvodů. Důležité je však jejich výběr nepodcenit. Tak se pojďme podívat, jak na to! 

Trekové hole jako bojovník za zdravé tělo

Trekové hole používáme při chůzi již od 30. let minulého století. Pomáhají zapojit do pohybu horní část těla a odlehčují kloubům. To platí jak při pohybu do kopce, tak i při chůzi dolů.

Poskytují skvělou oporu zejména v obtížném nebo kluzkém terénu a podporují vzpřímené držení těla. Navíc díky nim při jakémkoliv pohybu rovnoměrně posilujete většinu svalů, a to vše na zdravém čerstvém vzduchu. 

Každá aktivita si žádá jiný typ hole

Není nic otravnějšího, než s sebou na výšlap táhnout hole, které víc překážejí než pomáhají. A protože neexistují jen jedny univerzální hole, je potřeba věnovat jejich výběru dostatečnou pozornost.

Podle využití rozlišujeme: 

Trekové hole jsou nejčastěji tvořené 3-4 díly, mají profilovanou rukojeť (bez nebo s prodloužením), k uchycení ruky poutko a jsou teleskopické nebo skládací. A pro zmírnění nárazu mohou mít systém Anti Shock – pružný prvek, který je umístěn ve spodní části hole nad talířkem.

Hole na Nordic walking (NW) mají nízkou hmotnost a často mají pevnou délku. Ty skládací jsou nejčastěji ze dvou dílů (právě kvůli hmotnosti). Rukojeť je hladká a k uchycení ruky slouží rukavička. Aretace u nich nejčastěji probíhá otáčením.

Trail Running hole jsou nejčastěji skládací s pevnou délkou. Často je totiž potřeba je rychle složit nebo rozložit. Mají tlačítkový zámek a skládací systém (Z-systém). Celkově jsou podobné NW holím. K uchycení ruky slouží rukavička nebo profilované polstrované poutko.

Karbon nebo hliník?

Karbon je nejlehčí materiál, z kterého se hole vyrábějí. Má vyšší tuhost než hliník – při stejném průměru trubek, ale zároveň má nižší odolnost vůči nárazu a také je relativně křehký v ohybech. Hliník má naopak vyšší životnost - a o něco vyšší hmotnost. Často se na holích oba materiály kombinují. 

Z jakého materiálu vybrat rukojeť?

Základní rukojeť má šířku přibližně jako dlaň a je profilovaná tak, aby zároveň tvořila oporu ruky. Hladká rukojeť je typická pro hole určené na Nordic Walking. Pokud vás čekají strmé výstupy, můžete ještě sáhnout po prodloužené rukojeti. Ta umožňuje nižší a pohodlný úchop (prudký kopec, traverz).

Plastovou rukojeť oceníte nejvíce v zimě, díky její tepelné izolaci a absorpci otřesů. Její nevýhodou je, že nesaje pot, ale to vás s rukavicemi na rukou trápit nemusí. 

Nejčastěji je používaná rukojeť z pěnové gumy. Je měkká, pohodlná, má tepelnou izolaci a navíc i saje pot.

Další použitelný materiál na rukojeť je korek (a jeho kombinace s umělým materiálem). Taková rukojeť má pohodlný úchop, saje pot, dobře tepelně izoluje a přirozeně se drží. Jedná se o nejlepší volbu na letní treky. 

Aby se vám hůl dobře držela v ruce, má na sobě většina holí poutko. To je, s výjimkou základního segmentu holí, nastavitelné a umožňuje záběr i s otevřenou dlaní. U holí na Nordic Walking a Trail Running je běžná rukavička.

Skládací nebo pevné hole?

Na výběr máte ze dvou typů holí:

  • Hole s pevnou délkou.
  • Hole s nastavitelnou délkou.

Hole s nastavitelnou délkou (mohou být teleskopické (zasouvací) a skládací (např. tzv. Z systém)) mají velkou výhodu v tom, že jsou flexibilní. Dají se nastavovat podle typu terénu a poškozené segmenty lze snadno vyměnit. A jsou skladné - u nejkratších je jejich délka po složení okolo 40 cm.

Pevné trekové hole jsou určeny pro konkrétní využití, především na Nordic Walking, kdy znáte délku hole a není potřeba ji měnit. Jsou jsou lehčí a odolnější než hole s nastavitelnou délkou.

Čím více segmentů, tím lépe se hole skladují: 

  • 1 - 2  segmenty – nejčastěji se s nimi setkáte u Nordic Walking holí.  Díky tomu u nich není třeba řešit skladnost, ale pouze hmotnost.
  • 3 segmenty – skvělý kompromis mezi hmotností a skladností. Jedná se o nejčastější volbu všech sportovců.
  • 4 segmenty – má sice více spojů, ale je to ta nejskladnější varianta.  

Typy zajišťování segmentů:

  • Rotační (kónický) systém se ovládá otáčením segmentů proti sobě. Je to lehčí varianta, ale náchylnější k opotřebení vnitřních prvků. Zejména u levnějších holí je riziko potíží větší.
  • Utahovací zámek se provádí zaklapnutím páčky na zámkovém mechanismu.
  • Tlačítkový zámek stačí jedním stiskem tlačítka uvolnit skládací mechanismus.

Na závěr koncovka

Každá treková hůl má na konci hrot z tvrdého kovu. Na ten je možný nasadit gumovou koncovku. Ta je už u některých holí v koncovce přímo zakomponovaná.

Propracovanější typy mají i odpružení (Anti Shock). To s využitím pružného segmentu vloženého do hole zvládne snížit náraz až o 40 % a při použití tlumí vibrace na tvrdém povrchu.

Zjistěte svou ideální délku trekové hole 

Jsou dva způsoby, jak zjistit správnou délku hole k vaší postavě. V prvním případě si vezměte do ruky hůl, stoupněte si rovně a loket ohněte do úhlu 90°. Když je špička hole na zemi vedle nohy, jde o správnou velikost a máte vyhráno. 

Druhý způsob vyžaduje už trochu počítání. Ale pokud si objednáváte trekové hole z e-shopu a nemáte možnost si je osobně vyzkoušet, je to nejlepší cesta, jak zjistit správnou výšku hole. 

Vezměte si svoji výšku v cm, vynásobte ji 0,68 a zaokrouhlete na nejbližších 5 cm. Například při výšce 175 cm by to vypadalo následovně: 175 x 0,68 = 119 po zaokrouhlení 120 cm. Takže správná výška trekové hole pro vás by byla 120 cm. 

Pokud ale chcete trekové hole používat pro rychlý pohyb, mohou být o cca 5 cm delší. Rovněž platí, že pro pohyb z kopce dolů můžeme hole o 5 až 10 centimetrů prodloužit. Pokud naopak do prudkého kopce stoupáte, platí to samé pravidlo pro jejich zkrácení.  

Teď už víte, jak si trekové hole správně vybrat. Kdybyste však přece jen výběr raději svěřili do rukou odborníka, rádi vás uvidíme na naší prodejně v Praze Uhřiněvsi. Celou naši nabídku trekových holí si tak můžete prohlédnou a odzkoušet přímo na místě.