📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

Jak si vybrat (nejen) turistický batoh

jak-vybrat-batohAť už se chystáte na nedělní procházku s rodinou nebo na vysněný trek – batoh bude pravděpodobně ta poslední věc, kterou byste chtěli zapomenout doma. Najít toho správného parťáka, který pojme všechno potřebné, a zároveň vám skvěle sedne bez bolestivého zařezávání popruhů či zbytečně propocených zad, není vždy lehké. Důležité je vědět, jak na to. A to vám dneska prozradíme. 

Svatá trojice spojená s výběrem batohu

Délka túry, lokalita a případně i roční období / očekávané počasí. To jsou 3 faktory, které musíte při výběru turistického batohu zohlednit. Odvíjí se od nich totiž množství a typ vybavení, které budete na túře či výletu potřebovat. A s tím nakonec souvisí výsledná velikost batohu. 

Batohy na jednodenní výlety

Pokud vyrážíte na odpolední výlet, vystačíte si s batohem o objemu 10 až 15 litrů. V případě jednodenního výletu doporučujeme sáhnout po batohu s objemem mezi 15 a 25 litry. Vejde se do něho láhev s pitím, něco na doplnění energie, složená větrovka či pláštěnka a sluneční brýle, případně čelovka.

Specifikace batohu 10 až 25 litrů.

Vybavení zvenku

  • poutka na uchycení trekových holí
  • kapsa na hydrovak s vývodem
  • pláštěnka

Uvnitř batohu

  • kapsa na hydrovak
  • malá kapsa na cennosti a klíče
  • kapsy na drobnosti

Pro pohodlí

  • prodyšné ramenní popruhy
  • většinou Unisex provedení
  • bederní pás pro větší stabilitu batohu (může být pouze ve formě popruhu)
  • nastavitelný hrudní popruh
  • zesílená konstrukce pro větší komfort a odolnost

Např.:

OSPREY-batoh-DAYLITE-CINCH 

OSPREY Turistický batoh DAYLITE CINCH Oasis Dream

 

Batohy na delší treky s přenocováním 

Na delší trek budete s největší pravděpodobností potřebovat věci na přespání, případně i vaření – pokud nechcete po cestě využívat penziony nebo turistické chaty. V takovém případě oceníte batoh s objemem mezi 20 a 35 litry.

Pro treky delší než 3 dny doporučujeme sáhnout po batohu s objemem okolo 35 litrů – i v případě, že se plánujete někde ubytovat. Čím delší trek bude, tím je větší pravděpodobnost, že může dojít ke změně počasí či budete potřebovat měnit oblečení. Větší batoh vám tak poskytne potřebnou rezervu.

Specifikace batohu 20 až 35 litrů – na víkend

Tyto batohy mají kromě výše zmíněných prvků další specifické vybavení:

  • úchyty pro cepín, helmu, spacák, mačky apod. 
  • horní stabilizační popruhy (popruh mezi vrchní částí batohu a ramenním popruhem)
  • výškově nastavitelný zádový systém, které pomůže zvýšit pohodlí při nošení, 
  • často pánské a dámské verze možnost individuálního přizpůsobení batohu především ženské postavě.

Např.:

GREGORY-batoh-MIWOK 

GREGORY Pánský turistický batoh MIWOK

LOWE-ALPINE-batoh-AEON

LOWE ALPINE Dámský turistický batoh AEON 

Specifikace batohu nad 35 litrů – tři a vícedenní treky

U tohoto typu batohu, kromě vybavení, které bylo zmíněno výše, není neobvyklé:

  • rozdělení hlavní komory do více částí se samostatnými vstupy,
  • vnitřní nepromokavá kapsa.

Např.:

OSPREY-batoh-ATMOS-AG

OSPREY Pánský turistický batoh ATMOS AG 

DEUTER-batoh-AIRCONTACT-LITE

DEUTER Dámský turistický batoh AIRCONTACT LITE

Batohy nejen turistické

Kromě turistických batohů jsou i další kategorie, které zohledňují specifické využití batohu. Skialpové, lezecké, cyklistické nebo běžecké batohy jsou vybaveny přesně podle potřeby daného sportu. Liší se ve specifikaci – voděodolnost, elastické boční kapsy, příprava pro hydrovak, způsob přístupu do batohu, možnost uchycení helmy, lana, trekových holí nebo spacáku. Cílem je optimalizovat váš výkon bez kompromisu v otázce pohodlí.

Výběr batohu podle lokality či období

Protože nezáleží jen na délce túry, ale rozhodující je i destinace a roční období/počasí, pojďme se podívat, na co při výběru dále myslet. Na horách se počasí velmi rychle mění. Během chvilky se může ochladit, začít foukat vítr nebo pršet. V batohu by tak v žádném případě neměla chybět větrovka nebo nepromokavé oblečení.

Stejně tak je počasí nevyzpytatelné např. na mořském pobřeží nebo na ostrově. Přes jediný den se můžete klidně setkat se všemi povětrnostními podmínkami, ať je to horko, vysoká vlhkost nebo mlha. 

Před nevyzpytatelným počasím určitě nezapomínejte váš batoh chránit pláštěnkou. Ta může být přímo součástí batohu, nebo samostatně dokoupená. Ideální variantou je potom rovnou nepromokavý batoh.

Např.:

ORTOVOX-Batoh-TRAVERSE-30-Dry

ORTOVOX Batoh TRAVERSE 30 Dry

Změřte si svou “velikost” 

Jakmile si vyberete typ a případně model batohu, je nutné se zabývat tím, aby vám dobře seděl. To především znamená, aby měl správnou velikost v poměru k Vašemu tělu. V případě tzv. Unisize batohů (dodávaných pouze v jedné velikosti) je to jednoduché, ale většina turistických batohů, především s větším objemem, se prodává ve více velikostech. Rozsah může být od XS do XL a většina výrobců umožňuje ještě v určitém rozsahu plynulé nastavení velikosti zádového systému.

Možná vás to teď překvapí, ale vaše výška v tomto případě nehraje hlavní roli. Jde především o to, aby velikost batohu (délka zádového systému) odpovídala délce vašeho trupu. A tu si můžete snadno změřit s pomocí metru a tohoto jednoduchého návodu:

1. Nakloňte hlavu dopředu a snažte se nahmatat 7. krční obratel (nejvýraznější kostěný hrbol v místě, kde se ramena setkávají s krkem). To bude horní bod pro určení délky vašeho trupu. 

2. Rukama pokračujte na stranách trupu směrem dolů až k horní části kyčelních kostí - jsou to “výstupky”, které snadno rukama nahmatáte. Pomyslná čára mezi nimi (zhruba ve výšce pupíku) tvoří spodní konec vašeho trupu.

3. Nyní už stačí změřit vzdálenost od 7. krčního obratle až k pomyslné čáře. A máte délku vašeho trupu.

4. Pro lepší představu přikládáme obrázek níže. Přidali jsme i orientační převodní tabulku délky trupu na velikost batohu. 

POZOR! Jedná se o skutečně orientační údaje, protože mezi výrobci neexistuje jednotný systém stanovení velikosti batohu a hodnoty se tak mohou lišit!

mereni-velikost-batohu

Velikost máte, teď ještě batoh správně nastavit

Ideální je zkoušet batoh se zátěží, která přibližně odpovídá hmotnosti nákladu, který budete v batohu nosit. Pokud je to možné, tak se zohledněním správného rozdělení hmotnosti. To znamená těžší věci do spodní části batohu (ženy), nebo do horní třetiny (muži), a co nejblíže k zádům.

Postup ke správnému nastavení je následující:

  • Povolte všechny popruhy – bederní, ramenní, hrudní a horní (spodní) stabilizační.
  • Nasaďte si batoh a nastavte velikost bederního pásu tak, aby pevně seděl na kyčelních kostech a nesl většinu hmotnosti batohu (až 80%).
  • Dotáhněte současně oba ramenní popruhy tak, aby ramenní popruh kopíroval rameno. Utažení ale nepřehánějte, aby se hmotnost nákladu nepřesunula právě do ramen.
  • Teď přichází na řadu horní stabilizační popruhy, kterými přitáhněte horní části batohu k tělu, aby byl batoh přibližné rovnoběžně se zády (utahujte oba současně).
  • Pokud jsou součástí vybavení batohu i spodní stabilizační popruhy (mezi tělem batohu a bederním pásem), tak ty dotáhněte současně také tak, aby batoh přiléhal k Vašemu tělu.
  • A nakonec nezapomeňte na hrudní popruh. Měl by být cca 6-8 cm pod klíční kostí.

Batoh by měl na zádech sedět relativně lehce, váha zůstává na bedrech – ramenní popruhy kopírují ramena. Pokud tomu tak není, popruhy jsou “ve vzduchu”, nebo naopak dotažení ramenních popruhů způsobí zdvižení batohu z beder, důvodem je pravděpodobně nesprávně zvolená velikost, kterou je třeba upravit – buď nastavením zádového systému nebo výměnou velikosti. 

Jakou roli hraje cena?

Nejdražší batoh nutně nemusí být ten nejlepší. Cena batohu často souvisí s kvalitou použitých materiálů a technickou propracovaností. Od stejného výrobce můžete koupit batoh za pár stokorun, ale i za několik tisíc. Je tedy na vás, abyste si stanovili kritéria, které jsou pro vaše účely důležité – a podle nich batoh vybírali.


U nás najdete širokou nabídku batohů, od těch turistických nebo cyklistických až po skialpové, lezecké či mětské. Pokud si nejste jisti správným výběrem, rádi vám podáme pomocnou ruku. Stačí se ozvat.