📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

KOMPLETNÍ NÁVOD: Jak si vybrat čelovku

jak-vybrat-celovkuJaké je první pravidlo každého outdoorového dobrodružství? Uhádli jste: “Nikdy nezapomeň přibalit čelovku!”. Ať se jedná o turistiku, běh, horolezectví nebo cyklistiku, čelovka je základním kamenem celé vybavy. Všechny čelovky ale nejsou stejné, a proto je při jejich výběru nutné zohlednit několik faktorů. Dneska se na všechny společně podíváme.

1) Pro jaký účel si čelovku pořizujete

Výběr moderních čelovek je obrovský a může být tak obtížné vybrat si ten správný model. V prvním kroku si sestavte priority podle toho, jak budete čelovku využívat.

Turistika či kemping 

Najít večer cestu na výletě nebo postavit stan není potmě žádná legrace. Když se tedy budete vydávat do přírody, určitě tušíte, co se hodí mít přibalené v batohu. Pro většinu úkolů se vystačíte s čelovkou se světelným tokem 50 – 200 lm, ideálně odolnou proti dešti, spíše s vyšší výdrží baterie. 

Užitečná je i možnost nastavit si široký kužel světla, který je praktický, když potřebujete osvítit bližší okolí. Dále se může hodit i červené světlo, které je skvělo pro čtení – ať již mapy, nebo knížky ve stanu, aniž byste oslňovali spolunocležníka. V tomto případě je dobré zvolit čelovku navíc s delší výdrží baterie, nebo s kombinovaným systémem napájení (baterie a dobíjecí akumulátor). Neméně důležitá je i odolnost, ať už mechanická i vůči vodě. 

Např. 
celovka-petzl-tikka-green
celovka-petzl-tikkina-red celovka-LEDLENSER-mh3-gray celovka-LEDLENSER-mh4
PETZL Čelovka TIKKA 300 
PETZL Čelovka TIKKINA 250
LEDLENSER Čelovka MH3
LEDLENSER Čelovka MH4

 

Cyklistika

Pokud se neúčastníte nočních závodů, čelovku většinou využijete především v jarních a podzimních měsících, kdy se dříve stmívá. Čelovka se upevňuje na helmu a doplňuje světlo, které většina bikerů vozí na řídítkách. 

Čím v obtížnějším terénu se pohybujete, tím víc se vám taková čelovka bude hodit. A to hlavně proto, že svítí tam, kam se díváte – na rozdíl od světla na řídítkách, které reaguje jen na jejich natočení. Čelovka na helmě vám tak mnohem lépe, a i dříve, pomůže osvítit cestu, která vás čeká. Terénem se budete pohybovat jistěji, rychleji a především bezpečněji. 

Tady zvolte modely čelovek s co největším světelným tokem – 500 až 1.000 lm, dosvitem a nejvyšší odolností – jak mechanickou, tak proti vodě. Hodit se bude i možnost regulovat šířku světla. Před nákupem si ale ještě především ověřte, jakou budete čelovku na vaši helmu upevňovat.

SILVA-Cross-Trail-7XT

SILVA Cross Trail 7XT

Běh

Hodně běžců dává přednost běhání potmě. Ať již s ohledem na časové možnosti, nebo protože je na cestách méně lidí. To samé platí i pro běžkaře, tím spíš, že se v zimě brzy stmívá.

Při výběru čelovky bude určitě nejdůležitější její hmotnost a dostatečně široký světelný paprsek – tak aby osvítil cestu včetně případných překážek. A také to, jak bude čelovka na hlavě sedět. Není totiž nic otrávnějšího, než si čelovku každou chvíli napravovat. Hodit se mohou čelovky se dvěma upevňovacími pásky a s baterií umístěnou vzadu, což pomůže rozdělení hmotnosti.

Např. 
celovka-LEDLENSER-NEO-10R
celovka-SILVA-Trail Runner-Free celovka-PETZL-aCTIK-350
LEDLENSER Čelovka NEO 10R
SILVA Trail Runner Free
PETZL Čelovka ACTIK 350

 

Horolezectví

Pro horolezce je dobrá čelovka základní součástí jejich vybavení. Nikdy nevíte, co může den na horách přinést. Čelovky by měly mít relativně vysokou svítivost a oba typy světelného kuželu – jak široký, tak i úzký (ideálně s možností jeho plynulého nastavení). 

Současně je důležitá dostatečná výdrž baterie, resp. možnost využít buď náhradní baterie, nebo dobíjecí akumulátor (a USB nabíječku). Je také dobré zjistit, jestli je vaše helma připravena na připevnění pásku čelovky. Pokud ne, čelovka bude umístěna pod ní a v takovém případě nemusí být dost místa na zadní baterii. Někteří horolezci proto dávají přednost dvoupáskovému systému uchycení – okolo a přes hlavu.

Např. 
celovka-LEDLENSER-MH7
celovka-LEDLENSER-H15R-CORE celovka-PETZL-SWIFT-RL-900
LEDLENSER Čelovka MH7
LEDLENSER Čelovka H15R CORE
PETZL Čelovka SWIFT RL 900

 

Denní využití

Čelovka není užitečná jen při cestách do přírody, ale hodí se i při večerní procházce se psem nebo když budete hledat, kudy vám protéká umyvadlo. Jednoduše kdykoliv, kdy si budete potřebovat na něco posvítit a současně mít volné ruce. Tady pro vás nebude důležitá maximální svítivost ani dosvit, voděodolnost nebo výdrž baterie. Svůj účel splní jednoduché modely, bez ohledu na cenu. Světelný tok vám postačí do 150 lm.

Např. 
celovka-NEBO-EINSTEIN-750
celovka-YATE-VEGA-AKU
NEBO Čelovka EINSTEIN 750
YATE Čelová lampa VEGA AKU

 

2) Světelný tok aneb kolik lumenů (lm) potřebuji?

Lumen je fyzikální jednotka a udává množství světelné energie vyzářené za časovou jednotku – jednoduše řečeno, čím více lumenů, tím více světla. I když toto není vždy nejlepší a jediný ukazatel toho, jak jasně světlo svítí. Je třeba brát v úvahu i typ paprsku světla, dosvit a značku čelovky. Je to ale dobrý základ pro porovnání jednotlivých modelů.  

V naší nabídce najdete např. čelovku se světelným tokem 120 lm a na straně druhé potom čelovka s maximem na 2.500 lm. Nejvíce zastoupená je ale kategorie s hodnotami mezi 200 a 400 lm – které jsou pro valnou většinu využití naprosto dostačující. 

Současně je třeba mít na paměti, že udávané hodnoty jsou maximální a ve většině případů je ani nevyužijete. Důvodem je nízká výdrž baterie, která dosahuje při maximálním režimu v řádu minut nebo jednotek hodin. Zpravidla proto bude využívat střední hodnotu světelného toku, při kterém baterie vydrží desítky hodin.

3) Hmotnost čelovky

Hmotnost čelovek začíná u ultralehkých modelů okolo 50 g  až po čelovky, které váží téměř 400 g. S tím samozřejmě souvisí i maximální světelný tok a výdrž baterie. Lehčí čelovky jsou často vyráběny ze slabšího plastu, kdežto těžší z hliníku, anebo silnějšího a odolnějšího plastu. 

Hmotnost bude určitě hrát roli při volbě čelovky podle účelu použití. Většina námi nabízených čelovek se s hmotností pohybuje okolo 100 g – aniž by to bylo na úkor parametrů. 

Se zvyšující se váhou přichází na řadu její rozložení – příliš těžké tělo, které obsahuje akumulátor, může být pro delší nošení nepohodlné. Často se tedy zdroj posouvá dozadu, případně s pomocí kabelu i mimo hlavu – např. do kapsy bundy nebo do batohu.

4) Zdroj energie a jeho umístění

AAA – tedy tři mikrotužkové baterie 

Dříve většila výrobců využívala standardní baterie. Nyní se ale stále častěji setkáváme s dobíjecími akumulátory nebo hybridními zdroji. Výhodou baterií je jejich dostupnost a to, že si můžete vzít podle potřeby příslušné množství náhradních kusů. Nevýhodou může být váha, kterou nesete navíc.

Dobíjecí akumulátory

Jde o stále častější zdroj energie. Výhodou je, že akumulátor můžete s pomocí USB kabelu dobíjet z externího zdroje (např. powerbanky). 

Hybridní zdroje

Ty umožňují kombinovat baterie s akumulátorem. Spojuje tak výhody obou způsobů. Pokud není možné dobít akumulátor, jednoduše využijete baterie. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

Umístění zdroje

Baterie jsou nejčastěji umístěné v tělu čelovky, v některých případech se přesouvají do zadní části. V takovém případě je čelovka doplněna o druhý pásek, který vede přes hlavu a pomáhá stabilizaci čelovky. V některých případech se využívá samostatný zdroj, který je k čelovce připojený kabelem a může být umístěn např. v kapse bundy (toto se využívá především k ochraně zdroje před mrazem, který zkracuje jeho výdrž)

5) Výdrž zdroje

Údaj, který je ve valné většině při výběru čelovky klíčový. Většina výrobců udává výdrž zdroje vždy pro příslušnou úroveň světelného toku. Obecně ale platí, že budete porovnávat střední hodnotu. Důvod, proč nedoporučujeme porovnávat čelovky podle hodnoty při maximálním výkonu je ten, že se zpravidla využívá jen výjimečně a na nezbytnou dobu. Většinou se navíc jedná o zbytečně intenzivní světlo, které zkracuje výdrž baterie a je pro normální účely nevhodné. 

Pozor si ale dejte na to, že především u levnějších čelovek se nemusí jednat o úplně relevantní údaj. Důvod je ten, že počítá s celkovou dobou svitu, tedy i při poklesu intenzity hluboko pod uvedenou hodnotu, kdy už v podstatě nic nevidíte. 

Obecně platí, že pro efektivní využití energie je dobré využívat světelný tok odpovídající podmínkám. Například při svícení ve stanu nebo na blízké předměty vám bude stačit nejnižší úroveň a není třeba zbytečně baterii vybíjet při svícení na vyšší úroveň. Naopak pokud se budete chtít přesvědčit co se děje venku, využijete intenzitu nejvyšší. Prodloužit životnost baterie potom pomůže její udržení v teple, protože v chladném počasí se baterie vybíjí rychleji.

6) Typy světla

Světelný kužel

Většina čelovek má dva typy světelného kužele – úzký a široký. Úzký se hodí pro osvětlení vzdálených předmětů, stezky nebo trailu. Naopak široký využijete při osvětlení toho, co je přímo před vámi. 

Mezi jednotlivými světelnými kuželi buď můžete přepnout pomocí tlačítka, např u modelu Petzl Actik 350Ledlenser u svých čelovek používá unikátní nastavení šířky paprsku pomocí otočného kroužku (systém Advanced Focus System). 

Stroboskop 

Jinak taky blikající světlo pro případ nouze.

Červené světlo

Většina čelovek ve střední a vyšší kategorii nabízí kromě standardního bílého světla i světlo červené. Jeho výhodou je, že není tak intenzivní a neoslňuje ani se neodráží od lesklých ploch. Je tedy ideální pro svícení ve sněhu a ledu, čtení v mapách, při rozhovoru s přáteli, kteří vás při tom i uvidí. Stejně tak tolik nepřitahuje hmyz, naopak od bílého světla. Neposlední výhodou je i lepší viditelnost v mlze.

7) Odolnost 

Dále přichází na řadu odolnost čelovky proti vodě, prachu a jiných cizích těles. K tomu slouží tzv. stupněm krytí – IP (Ingress Protection). Čím náročnější podmínky, tím volte vyšší IP. My doporučujeme sáhnout minimálně po čelovce s odolností IPx4, kdy je čelovka chráněna proti stříkající vodě. 

Pro přehled uvádíme jaké jsou obecně platné stupně ochrany - které platí i pro čelovky:

 STUPEŇ  OCHRANA PŘED NEBEZPEČNÝM  DOTYKEM 
 OCHRANA PŘED VNIKNUTÍM CIZÍCH PŘEDMĚTŮ 
 IP 0x  bez ochrany  bez ochrany
 IP 1x
 dlaní (>5×5 cm)  velkých
 IP 2x
 prstem (>12,5×12,5 mm)  malých
 IP 3x
 nástrojem (>2,5 mm)  drobných
 IP 4x
 nástrojem, drátem (>1 mm)  velmi drobných
 IP 5x
 jakoukoliv pomůckou  částečně prachu
 IP 6x
 jakoukoliv pomůckou  úplně prachu

  

 STUPEŇ  OCHRANA PŘED VNIKNUTÍM VODY
 IP x0  bez ochrany
 IP x1
 Chráněno proti kapající vodě 1+0,5 mm za minutu
 IP x2
 Chráněno proti kapající vodě 3+0,5 mm za minutu
 IP x3
 Chráněno proti vodní tříšti. 
 IP x4
 Chráněno proti stříkající vodě. 
 IP x5
 Chráněno proti tryskající vodě.
 IP x6
 Chráněno proti intenzivně tryskající vodě.
 IP x7
 Chráněno proti ponoření do vody na 30 minut do   hloubky 1 metr.
 IP x8
 Chráněno proti potopení do vody. Zařízení je schopné   nepřetržitého potopení do vody za   podmínek, které určí výrobce zařízení.
 IP x9
 Chráněno proti tryskající vysokotlaké teplé vodě.

 

8) Výkon čelovky v chladu

Chlad bateriím v čelovkách neprospívá. Můžete ale zvolit čelovku s lithiovou nebo dobíjecí NiMH baterií, které odolávají nízkým teplotám mnohem lépe než ty tradiční alkalické. Další z možností, jak prodloužit živnost baterie, je uložit čelovku přes den do tepla, například do kapsy bundy nebo do oblečení v batohu. V těch nejextrémnějších podmínkách se využívá samostatný zdroj připojený kabelem, který umožňuje mít baterii pěkně v teple, zatímco čelovku aktivně využíváte.

9) Pásky pro uchycení

Popruhy na čelovku se dodávají v různých tvarech a velikostech. Tradičním provedením je jednoduchý elastický nylonový pásek, který obepíná obvod celé vaší hlavy. Některé jednotlivé popruhy jsou standardní, zatímco jiné, jako Petzl Swift RL, jsou v zadní části pro větší stabilitu rozděleny. 

Další z možností jsou čelovky se dvěma popruhy, kdy druhý popruh vede podélně zepředu dozadu přes temeno hlavy. Systémy dvou popruhů se běžně používají u zadních baterií a oceníte je při intenzivnějších aktivitách, jako je například noční jízda na kole. Např. Silva Cross Trail 

A nakonec minimalistické čelovky používají dva kusy tenkého elastického lanka. Obecně tento styl doporučujeme pouze pro nouzové použití, protože je ze zmíněných provedení nejméně pohodlný.

Teď už víte, jaké faktory je potřeba při výběru čelovky zohlednit. V případě jakýkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit. Rádi pomůžeme. :)