📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

Jak fungují naše chodidla?

jak-funguje-chodidloJsem fyzioterapeutka a mou přirozeností se za poslední roky stalo chodit bosa či v barefoot botách - dle situace a podmínek. Ne vždy tomu tak bylo. Dříve jsem používala běžné boty, tedy boty s vůbec, či jen částečně ohebnou a spíše vyšší podrážkou, užší špičkou a občas i podpatkem. 

Postupem času jsem ovšem začala sama na sobě zkoumat, jak chodidlo funguje a jaké možnosti vlastně poskytuje. Bavilo a stále mě baví hrát si s tím, jak naše noha a v návaznosti na ní celé tělo funguje, kolik možných způsobů chůze (a běhu) je - a že jich je hodně! Pozorovat, co vše má na tak běžnou činnost, jakou chůze je, vliv a vše ladit k dokonalosti a činnosti, je pro celé tělo prospěšné a blahodárné.

Tento a následující texty (Jak na zdravé chodidlo a Výběr správné obuvi) jsou tak fúzí mých znalostí a zkušeností jak z pohledu fyzioterapeuta tak mého osobního. Jeho záměr je nabídnout Vám podněty k zamyšlení či nové informace a impulzy. 

Zároveň nutno dodat, že nic není dogmatické a jak je to v mnoha oblastech života, i toto téma má mnoho úhlů pohledu a s nimi souvisejících názorů a pravd. Je pak na každém, aby si vytvořil tu svou vlastní, šitou na míru sobě, svému tělu. 

Chodidlo se představuje

Přírodou rafinovaně vymyšlené, konstrukčně dokonalé a časem ověřené. Takto bych chodidlo představila já. A jak je to z pohledu anatomie? Jedná se o 26 kostí, 19 svalů, 33 kloubů a 107 vazů. 

To vše důmyslně poskládané a navzájem propojené - kosti tvoří klenby, vazy a svaly je pomáhají držet a stabilizovat a klouby nám umožňují pohyb.

Klenou se klenby?

Na chvilku se přeneseme do města s historickým centrem. Procházíme se podloubím a obdivujeme mohutnost klenutí a stabilitu jejich sloupů a nad nimi se nesoucích domů. Co by se stalo, pokud bychom jednotlivé sloupy zbouraly? Spadl by pravděpodobně i celý dům nebo by byla alespoň narušena jeho stabilita. 

Podobně je to s našimi klenbami na nohou - chodidla se klenou příčně (mezi vnitřní a vnější hranou) a podélně (mezi prsty a patou), a společně se svaly, jež reagují na podněty z vnějšího i vnitřního prostředí svou různorodou aktivitou, nám zajišťují stabilitu

Pokud bychom klenby neměli nebo by byly narušené, a někdo by do nás strčil, mnohem obtížněji by se tlaku odolávalo. Zároveň jejich případné narušení ovlivňuje do různé  míry i vše, co je nad nimi, stejně jako u zmiňované stavby. O tom však níže. 

Jelikož jsme, na rozdíl od staveb, pohybující se tvorové, pomáhají nám klenby také odpružit nárazy, jež při dopadu nohy na zem vznikají. Ve spolupráci se způsobem chůze, který už samotný by měl dopady minimalizovat, nám tak chrání před otřesy ostatní klouby, především kolena, kyčle a páteř, jež si s nimi neumí tak dobře poradit. 

Prsty? Nezapomeňme na ně!

O prstech zatím nebyla zmínka, pojďme to tedy napravit - jsou rovněž důležitou součástí našich nohou. Při jejich přirozené a zdravé funkci  pomáhají s odrazem i dopadem, čímž se jejich svaly udržují v dostatečné kondici a pomáhají tak zároveň držet zmíněné klenby. Mimo to se jedná o důležitou plochu, o kterou se opíráme. Představte si, že by nám prsty někdo usekl - kromě toho, že by nám nešlo se odrážet a tedy chodit, tak by se nám zásadně zhoršila stabilita. 

Ukaž mi chodidlo a já Ti řeknu, jak je na tom Tvoje tělo.

Troufnu si říci, že to do značné míry platí. Z chodidla se toho dá mnoho vyčíst a to zůstávám jen u pohledu klasické fyzioterapie. Pokud bychom přidali i pohled jiných (východních) nauk, tak bychom se o člověku dozvěděli ještě mnohem více. 

Zajímá vás, jak docílit zdravých chodidel? Více o tom píši zde.

Jak to tedy je?

Kromě výše zmíněných úloh, jež chodidla mají, také podpírají celé naše tělo - tvoří základnu pro ostatní kosti, klouby i svaly a vazy. To, v jaké jsou kondici a stavu (zdravý kloub palce vs. vbočený palec; zdravé klenby vs. pokleslé, apod.), může ovlivnit postavení jakýchkoliv jiných částí těla. 

Pro představu: při narušené klenbě (či  klenbách) dochází ke změně postavení kotníku a následně pak i kolene a to už je kousek od kyčle,  která se změně chtě nechtě musí přizpůsobit. 

Tato propojenost pak může spoluurčovat, zda nás obě či jeden kyčelní kloub při nebo po aktivitě bolí či nikoliv. Popsané řetězení ale ani zde nekončí. 

Naše chodidla dokáží ovlivnit postavení pánve, stav svalů pánevního dna, jež se na pánev upínají, napřímení páteře a tedy i oblast krku a hlavy. Ano, je to tak, chodidla jsou propojená s celým naším tělem.

Shrnutí

Chodidlo je tedy část těla, která má za úkol nás, lidi, nést a zároveň námi pohybovat. Jedná se o geniálně vývojem ověřený souhrn kostí, svalů a šlach, jež je těmto činnostem na míru uzpůsoben. 

Jednotlivé kosti, jichž je v chodidle necelých třicet, tvoří klenby (podélnou a příčnou). Ta je doplněna vazy, svaly a jejich šlachami, které mají - v zásadní spolupráci s prsty - za úkol klenby podporovat a udržovat ve zdravé formě. 

Díky tomu jsou pak chodidla schopna zajistit nám dobrou stabilitu, odpružit dopady vznikající při chůzi, všestranně námi pohybovat prostorem a tvořit ostatním částem těla kvalitní základnu.

Ptáte se teď, jak si vybrat boty, které jsou v souladu s naším zdravím? To se dočtete zde. 

O autorce: Monika Krátká se narodila roku 1991 a vystudovala Fyzioterapii na 2. lékařské fakultě UK. Ve své fyzioterapeutické praxi přistupuje k tělu jako k celku. Kromě odborných znalostí čerpá i z vlastní zkušenosti s barefooty a chůzí naboso.