📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

3 tipy pro zdravá chodidla a co dělat, když je anatomie chodidla narušena

zdrava-chodidlaCo jsou to vlastně zdravá chodidla? Z mého pohledu se jedná o stav, který nám umožňuje bezbolestné a dlouhodobé fungování a zároveň širokou škálu pohybů a aktivit, jež se chodidel týkají. Co k tomu potřebujeme je vyvážené postavení kostí a kloubů a rovnoměrně posílené svaly, které toto postavení spolu s vazy udržují. 

Jak docílit zdravých chodidel? 

Jejich pestrým pohybem, který zmíněné postavení ctí a podporuje. V praxi to vyžaduje následující:

  1. dostatečný prostor pro chodidla (adekvátní boty či pohyb naboso) 
  2. členitý terén a různorodý pohyb, které zajistí střídání poloh a různorodé zapojování svalů 
  3. naší pozornost dohlížející na správný způsob používání chodidel 

Pakliže jsou naše chodidla zdravá a my jim tyto body umožníme (sami či s pomocí někoho zkušeného), je to společně s jejich občasnou masáží z mého pohledu to nejlepší, co pro ně můžeme udělat. 

Ne vždy je to tak snadné

Na chvíli se přeneseme do úplného mládí. Velká většina našich chodidel zažila v dětství přirozenou a zdravou rozmanitost pohybů - stačí se podívat na kojence či batolata, jakým způsobem nožky používají. 

Například když leží na zádech a dávají si palec u nohy do pusy, otáčí se ze zad na bříško nebo následně chodí (před tím, než dostanou v některých případech zpevněné boty). 

Prsty jsou rozmanitě aktivní a pohyby v kotníku i chodidle různorodé. Jak rosteme, na naše chodidla, stejně jak na celé tělo, působí nejrůznější faktory - prostředí, jednostrannost/všestrannost každodenního pohybu, sport, typy bot apod.

Společně s vrozenými dispozicemi (ne každý se narodí s plně zdravým chodidlem) pak ovlivňují jejich další fungování a z něj plynoucí zdraví či naopak obtíže. To vše nám definují jejich potřeby. Tedy to, jaký typ boty je pro dané chodidlo ten nejlepší.

Když je anatomie chodidla narušena

Podívejme se tedy na situace, kdy je funkce či anatomie na chodidle narušena - svaly fungují nevyváženě, na některých kloubech je na základě nesprávného pohybu či nevhodných bot změněné jejich postavení či jsou přítomny deformity. 

Dalším příkladem jsou vrozené změny od narození. V některých těchto případech pak noha může potřebovat pro své zdraví specifickou oporu boty či na míru připravené vložky, jelikož si sama potřebnou stabilitu a správné postavení nezajistí. 

Pokud toto nastane, je důležité, aby byla bota vybraná na míru a jasně naplňovala danou potřebu, jež se mezi chodidly mnohdy velmi liší. Nejlepší je podobnou situaci konzultovat se specialistou z oboru (podolog, fyzioterapeut, jiný vzdělaný pracovník), jelikož vhodná bota může pomáhat léčit, nevhodná naopak noze a tělu velmi škodit. I v botě je síla!

O autorce: Monika Krátká se narodila roku 1991 a vystudovala Fyzioterapii na 2. lékařské fakultě UK. Ve své fyzioterapeutické praxi přistupuje k tělu jako k celku. Kromě odborných znalostí čerpá i z vlastní zkušenosti s barefooty a chůzí naboso.