📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

Jak si vybrat boty v souladu s naším zdravím aneb není bota jako bota

jak-vybrat-botyOd dob, co naši předci chodili v jedněch botách většinu roku uplynulo poměrně mnoho. Nyní máme na výběr široké množství bot, lišících se mezi sebou mnoha faktory. Abyste si boty mohli správně vybrat, je třeba zvolit vhodný typ boty a mít na mysli faktory, jež nejvíce ovlivňují fungování našich chodidel. 


Výběr bot dle typů

V zásadě se dají rozdělit boty na tři typy - běžné/barefoot/kompromisní. 

  1. Běžné boty

Začneme těmi, jež můžeme na ulici či v přírodě vidět nejčastěji. Jedná se o typ boty, jež má do různé míry zpevněnou a vysokou podrážku, zúženější špičku a případně podpatek. Takových bot existuje v naší společnosti mnoho a jsou mezi nimi značné rozdíly, tyto prvky mají však společné.

  1. Barefoot boty

Barefoot boty nemají v podstatě vše, co běžná má. Měly by splňovat tyto body:

  • podrážka je flexibilní všemi směry
  • tloušťka podrážky dosahuje maximálně 5 (někdy 8) mm
  • nemá podpatek ani pevný opatek
  • výška podrážky pod prsty a patou je stejná = nulový drop
  • dostatečný prostor v oblasti prstů
  • nízká váha boty

Značek, jež produkují barefoot boty, existuje rovněž mnoho, a i mezi nimi existují rozdíly - například v přesné šířce nártu, konkrétní výšce podrážky, typu, materiálu. Je tedy dobré si vyzkoušet vícero z nich a najít si tak tu nejlépe padnoucí. Zároveň označení “barefoot“ by mělo zaručovat výše zmíněné body. Mrkněte k nám do e-shopu na barefoot boty pro muže i ženy

  1. Kompromisní boty

Dále existují boty, o nichž se mluví jako o kompromisech tzv. kompromisní. Jsou to tedy propojením výše zmíněných - mají širokou špičku, nižší a pružnou podrážku, nesplňují však plně definici barefootů. Jde například o boty značky Altra. 

Naše společnost, boty a chodidla - jsou to kamarádi?

Toť otázka k zamyšlení. Každý si může udělat závěr sám. Já si myslím, že se v lásce moc nemají.  Pokud se totiž podíváme na tvar mnoha bot, jež potkáme na ulici či v přírodě, nerespektují plně tvar chodidla. 

Můžeme je pracovně nazvat “běžná“ bota, jelikož je jich v naší společnosti zatím větší část - jsou užší a to především v oblasti prstů, někdy ale po celé délce - a zároveň chodidlu neumožňují jeho přirozený pohyb a úzký kontakt s povrchem - mají tvrdou podrážku, případně podpatek či zpevněnou a vyvýšenou patu. 

Za těchto podmínek, spolu v kombinaci s monotónním povrchem, jako je chodník, je v podstatě nemožné, aby nám chodidla sloužila v plné síle po celý náš život. Je to jako bychom naše tělo nasoukali na několik let s občasnými pauzami do upnuté kombinézy a chtěli po něm, aby bylo dlouhodobě zdravé, pružné a zároveň silné.  

A to ještě v analogii k jednostrannosti chůze ve městě bychom vykonávali jen pár stejných pohybů. Zdraví v takových podmínkách není možné. Kombinéza spolu s jednostranným pohybem zásadně omezí přirozenou sílu svalů a variabilitu směrů, jež zajišťují. Tím se naše tělo dostane dříve či později do nerovnováhy.  A obdobně je to i s výše popsanou (běžnou) botou, či dokonce botou na vysokém podpatku. 

Jednoduše řečeno, bota nám do velké míry definuje způsob chůze a tedy i zapojení svalů, což má při dlouhodobém používání vliv na jednotlivé klouby a jejich postavení. 

Budeme chodit jinak v lehkých teniskách s odpruženou podrážkou, v těžších pevných pohorkách, v barefootech, naboso či v žabkách nebo kroksech. Schválně si zkuste, jak se vám v daných botách chodí a jaký je případný rozdíl v chůzi. Nejlepší je to pocítit na vlastní kůži (nohou).  

Jak vybrat boty dle stavu chodidel 

Poté, co máme představu o tom, co naše chodidla potřebují, jak fungují a o možnostech, jež jsou nyní na trhu s botami, viz výše, je dobré zjistit a ujasnit si: 

  • stav našich chodidel (plně zdravá/ s mírnou odchylkou  ve funkci/s výrazně změněným postavením/po větší operaci či úrazu apod.)

  • cíl/záměr, který máme (pořídit si boty podporující chodidla v tom, co již umí/změnit či vylepšit funkci svalů na noze/výrazně změnit postavení některé části chodidla - například kleneb či některých kloubů/zbavit se bolesti či zánětu některé části apod.)

  • naše možnosti (jak velkou máme kapacitu na případnou změnu chůze/chceme či nechceme si vyhledat odbornou pomoc/jaký je náš každodenní pohyb ve vztahu k chodidlům/pestrost a způsob pohybu a sport apod.). 

Mám (poměrně) zdravá chodidla

Ať jsme v jakékoliv situaci, vše by mělo přirozeně směřovat ke zlepšení či udržení zdraví našich nohou. U poměrně zdravého chodidla, jež zatím barefoot botu nezná, potřebuje posílit rovnoměrně svaly a podpořit klenutí, a zároveň u člověka, jež má kapacitu vnímat a změnit svůj způsob chůze, může být varianta přejití na barefoot tou nejlepší. 

Zde je důležité si uvědomit, že takový přechod by měl být pozvolný! Obzvláště, pokud chodíme převážně na tvrdém povrchu. Barefoot bota umožňuje chodidlům jinou (větší) škálu pohybů a způsob chůze je tak odlišný než v běžné obuvi. 

Je potřeba různě dlouhý čas a vědomá změna chůze, než si noha zvykne na nové možnosti a svaly se dostatečně posílí. Pro někoho může být vhodná varianta použití barefootů zprvu na kratší procházky do přírody, kde je povrch měkčí. Na ostatní chůze - ve městě či dlouhé trasy  - pak mít obuv zpevněnou.  

Pokud vše dobře půjde, lze délku tras v barefootech prodlužovat a případně, pakliže se nám i našim chodidlům takový způsob zalíbí, dostat se i k chůzi úplně na boso.  Zároveň je ideální, když změna na barefooty probíhá v rámci konzultací například s fyzioterapeutem či podologem, jež se chůzí v barefoot botách zabývá tak, aby proces přechodu nesl jen klady a noha se naopak nepoškodila – ano, i to je totiž možné. 

Mám chodidlo/a bolavá, jsou deformovaná či je funkce hodně narušená

V případech, kdy noha již hodně nevyváženě funguje, některá z kleneb je pokleslá, částečně deformovaná,  či člověk nemá kapacitu, dát změně chůze dostatečnou pozornost, bude vhodná bota, jež do různé míry chodidlo a jeho postavení podporuje.

Zvolit můžeme pevnou obuv, s vyšší a zpevněnou podrážkou. Nebo, pokud naše chodidla i pozornost zvládnou o něco více volnosti a méně odměkčení, existují “kompromisy“, boty, jež disponují dostatečně velkým prostorem a širší špičkou, zároveň však chodidlo při dopadu do různé míry odpruží či zpevní. (viz výše)

Další možností, jak již zmíněno výše, je střídat boty dle terénu, kam zrovna jdeme a času, jaký máme. Někdo tak volí širší a méně odpruženou obuv na procházku do přírody, kde je terén měkčí, členitější a zároveň je zde dostatek času na vnímání způsobu chůze. 

Naopak při chůzi po městě či dlouhém treku si vezme botu odměkčenější a více zpevněnou. Jsou názory, že takové střídání není vhodné. Znám ovšem pár lidí, jež to takto aplikují a jsou v tom spokojení. Zároveň si osobně myslím, že pokud chůzi v prostorných kompromisech/barefoot botách postupně zvládneme, stane se nám přirozeně příjemnější a návrat do tvrdší a úzké boty eliminujeme. 

Ať už zvolíme jakoukoliv variantu, dobrým pomocníkem mohou být již zmíněné na míru vytvořené vložky, a to do bot běžných či jakýchkoliv jiných, včetně barefoot.

Závěrem

Možností je tedy mnoho a je zásadní, vybrat si tu pravou pro sebe. Co sedne někomu jinému, nemusí padnout nám. Někdy to vyžaduje kratší či delší hledání, rozhodně se ale vyplatí. Vždyť chodidla nás nesou celým životem!

O autorce: Monika Krátká se narodila roku 1991 a vystudovala Fyzioterapii na 2. lékařské fakultě UK. Ve své fyzioterapeutické praxi přistupuje k tělu jako k celku. Kromě odborných znalostí čerpá i z vlastní zkušenosti s barefooty a chůzí naboso.