📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

Jak vybrat trekové boty

Jak vybrat trekové boty

jak-vybrat-trekove-boty

Myslíte si, že nejdůležitější součástí Vaší outdoorové výbavy je bunda, batoh, trekové hole nebo spacák? Asi ne – budete určitě souhlasit s tím, že to jsou trekové boty. Ty totiž nejvíc ovlivní to, jak si výšlap v přírodě užijete – jestli v pohodlí, nebo s otlačenými a bolavými nohami a puchýři.

V široké nabídce trekových bot neexistuje jediná vhodná „univerzální“ varianta. Výběr závisí na předpokládaném využití a co je velmi důležité, každá bota Vám bude sedět trochu jinak.

 

Faktory, které např. ovlivní výběr:   

  • Budete boty využívat na jednodenní, víkendové treky nebo vícedenní horské přechody?
  • Jakou ponesete zátěž?
  • V jakém terénu se budete pohybovat nejvíce? Budete spíše chodit po zpevněných nebo lesních cestách nebo v kamenitém a skalnatém terénu?
  • Vyhovují Vám více těžší boty s výraznou oporou kotníku, nebo spíše boty lehčí? Kotníkové nebo nízké?
  • V jakých podmínkách budou převážně boty sloužit – budete potřebovat voděodolné boty, nebo raději vzdušnější bez membrány?

Pojďme se na jednotlivé parametry podívat detailněji.

Délka trasy a zátěž

Obecně se dá říct, že čím delší pochod plánujete, tím by měly být boty pevnější. Pokud se týká svršku, na krátké výlety se bude jednat o boty ze syntetických materiálů, případně o kombinaci s kůží. Na delší treky se více hodí celokožené pevné boty, které poskytují ideální oporu (a ochranu) nohy. 
U podešve platí v podstatě totéž – čím delší a náročnější trasa, tím pevnější podrážka. V tomto případě je to ale i o typu terénu, ve kterém se budeme pohybovat - pro kamenitý a skalnatý terén se hodí tvrdá podešev, pokud ale bude terén mírný a měkčí, potom toto podmínka není – tvrdá podrážka v tomto případě nemusí být při delším nošení pohodlná a může se objevit i bolest chodidel. S větší délkou trasy zpravidla souvisí i větší zátěž, kterou ponesete – a tedy i odpovídající pevnost obuvi.

Samostatnou kapitolou jsou horolezecké (VHT) boty, které budou sloužit nejen ve skalnatém, ale i sněhovém či ledovcovém terénu – pro tento účel se využívají nejtvrdší typy bot s ultrapevnou podešví - spolu s mačkami totiž poskytnou tu správnou oporu v těžkém terénu..

Nízké nebo kotníkové?

I když je to vždy o individuálních preferencích, obecně platí, že čím obtížnější terén, tím vyšší a pevnější boty bychom měli vybírat. Nízké boty jsou vhodné na zpevněné stezky, do lehkého terénu. Využívají se i na trailový (terénní) běh.
Nízkou botu budete preferovat i v případě tzv. „nástupovek“ (Approach), které slouží k pohybu skalnatým terénem zpravidla do výchozího bodu pro lezení.

Logicky tedy platí, že v ostatních případech se upřednostňuje bota kotníková (buď střední nebo vysoká) – která poskytuje – především v obtížném terénu – lepší oporu noze a její ochranu. Ale i tady jsou výjimky – i tady jsou někdy využívány boty nízké, které dávají větší „volnost pohybu“ tedy obratnost. A to, aniž by se riskoval zvrtnutý kotník, protože se při chůzi více soustředíte na každý krok…říkají ti, kdo je používají…:)

A vysokou botu si pravděpodobně vyberete, pokud ji budete nosit převážně v zimě.

S (voděodolnou) membránou nebo bez ní?

O co se tady vlastně jedná? Membrána je velmi slabá vrstva materiálu (např. v případě Gore-Tex se jedná o teflon), který je nepropustný pro vodu v kapalném skupenství, ale propustí vodu ve skupenství plynném (páru). Do boty se tedy nedostane voda, ale noha díky prodyšnosti membrány může „dýchat“ a tolik se nezapaří. Taková membrána je vložena mezi svršek boty a její podšívku. Znamená to, že voda se nedostane dovnitř boty, ale pot (jako pára) ven může. Současně membrána může pomoci botu tepelně izolovat (např. GORE-TEX® Insulated Comfort).

Existují ale i druhy membrány, které tepelnou izolaci tolik neposkytují, slouží pouze k zajištění voděodolnosti (GORE-TEX® Extended nebo Performance Comfort). Nejznámější a nejrozšířenější membránou je Gore-Tex®, ale někteří výrobci využívají i „vlastní“ membrány – např. Omni-Tech u značky Columbia nebo M-SELECT DRY u Merrellu.

Jak to tak bývá, je něco za něco – a i přes to, že membrána je zevnitř boty propustná, jedná se o další vrstvu materiálu – a bota s membránou je tak přece jen méně prodyšná než bez ní. Boty s membránou tedy lépe využijeme v chladnějším období (podzim / zima / jaro), respektive v případech, kdy se dá očekávat pohyb ve vlhkém nebo mokrém prostředí. V létě nebo do suchých podmínek je naopak vhodnější koupit boty bez membrány.

Současně je třeba poznamenat, že pro náležitou funkci trekových bot s membránou jsou důležité ponožky z funkčního materiálu (ideálně z kombinace merino vlny a syntetiky). Je tak zajištěn kromě termoregulace i odvod vlhkosti od nohy a dále ven z boty. Bavlněné ponožky naproti tomu pohlcují vlhkost, která tak zůstává uvnitř boty – v zimě Vás to bude studit, v létě to bude minimálně hodně nepříjemné.