📦 DOPRAVA ZDARMA na objednávky nad 999 Kč | Vstupte do našeho 👉 věrnostního programu, sbírejte body a ušetřete. | 📍Navštivte nás v Praze a Ostravě

Materiál trekových bot

Z jakého materiálu jsou trekové boty?

material-trekovych-botSvršek ovlivňuje váhu boty, její mechanickou odolnost, prodyšnost a odolnost proti vodě. Mezi trekovými botami se setkáme s těmito materiály:

1. Přírodní kůže (useň) – nejčastěji hovězina, která nabízí díky houževnatosti dlouhou životnost, mechanickou odolnost a částečně i voděodolnost. Současně je ale relativně pružná. Kožená bota se „umí“ do určité míry i přizpůsobit tvaru nohy. Nevýhodou pro někoho může být vyšší hmotnost celokožené boty.

A toto jsou jednotlivé typy kůže (často se můžete setkat s anglickými názvy):

  • lícová kůže (Full-grain) – nejodolnější a nejsilnější, bez broušení, leštění nebo jiného procesu úpravy vrchní části – může tedy obsahovat přirozené „kosmetické“ nedostatky (malé jizvy, stopy po kousnutí hmyzem, apod.)
  • lícová kůže (Top-grain) – druhý nejlepší typ kůže, stejná jako Full-grain, ale s mechanickým odstraněním (seříznutím) vnější vrstvy s uvedenými kosmetickými nedostatky. Povrch je tedy vyhlazený.
  • Nubuk – lícová kůže s povrchem vykartáčovaným do jemného semiše (může vzniknout z obou výše vedených typů)
  • Štípenka – spodní vrstva kůže, která vznikne odříznutím lícové vrstvy (tzv. štípáním) . Povrch je drsný, podobný veluru. Kůže není tak pevná jako kůže lícová.
  • Rubová kůže - Velur, Semiš – rubová strana kůže upravená broušením, povrch tak získá jemnou „chlupatost“

2. Syntetické materiály – lehké a prodyšné materiály s relativně dobrou mechanickou odolností, i když ne tak vysokou, jakou má kůže. Bota je prodyšnější a lehčí, rychleji vysychá než bota kožená, chybí jí ale její vlastnosti, především voděodolnost. Té se v tomto případě dá dosáhnout pouze s použitím membrány.

3. Kombinace kůže / syntetika – logicky vznikne spojením obou materiálů 

Z čeho se trekové boty skládají?

Podešev (podrážka)

Jediná část boty, která se dostává do kontaktu s terénem. Vyrábí se z gumy, podle typu určení bot má různý vzorek. V některých případech se u zimních bot podrážka doplňuje protiskluzovými segmenty, které tvoří guma kombinovaná např. se skleněnou drtí.

Mezipodešev

Část boty mezi podrážkou a stélkou (vložkou). Bývá různě tvarovaná. Zajišťuje tlumení nárazů a nerovností. Často obsahuje EVA pěnu (Ethylene-Vinyl Acetate) – nejčastěji používaný pěnový materiál k tlumení nášlapu charakteristický vysokou měkkostí a pružností. Využívá se díky svým vynikajícím vlastnostem, jako jsou tuhost a tvarová stálost při nižších teplotách, vysoká odolnost proti praskání a UV záření). Součástí mezipodešve jsou někdy vložené segmenty – výztuhy, které zvyšují torzní pevnost boty.

Vnitřní stélka (vložka)

Velmi důležitá vkládací část boty, která pomáhá změkčit došlap a současně saje pot. Pomáhá zvýšit komfort nošení bot – často je použitá slabá vrstva anatomicky tvarované EVA pěny. Je možné využít i různé typy sportovních vložek, které jsou anatomicky tvarované podle typu chodidla – především jeho podélné a příčné klenby. Součástí stélky mohou být i pružné gely, které zvýší absorpci nárazů.

Svršek

Kompletní část boty od mezipodešve vzhůru

Součástí svršku je i:

  • Jazyk – pruh kůže, pod šněrováním. U trekových bot je důležité, aby se při chůzi neposunul (horizontálně i vertikálně) a netlačil tak nerovnoměrně na nárt nohy. Jazyk se tedy do boty všívá, případně se ještě doplňuje systémem, který fixaci pomůže (např. Lowa X-LACING u značky Lowa)
  • Tkaničky (nebo rychlozavazovací systém)
  • Obsázka – gumový potah boty, který ji chrání před mechanickým poškozením a nepříznivými vlivy. Používá se na patě a špičce boty (v tomto případě se někdy nazývá okop) nebo po celém obvodu spodní části boty nad mezipodešví.